+421 32 658 53 94

Laugaricio Lifestyle Blog

4 inšpirácie na sladké vianočné dobroty

Vianoce sa nám spájajú s pečením obľúbených medovníčkov, koláčov a zákuskov. Ak radi skúšate nové recepty, inšpirujte sa niektorým z našich tipov na sviatočné maškrtenie.

Rýchle kokosové hrudky, popraskané crincles, voňavá štóla, alebo zdravšie jabĺčka. Ktorý z našich receptov vyskúšate?

RÝCHLE KOKOSOVÉ HRUDKY
Veľmi jednoduché na prípravu, šťavnaté, výborná chuť.

Potrebujeme:
1 salko
200 - 220 g strúhaného kokosu

Postup:
Zmiešame salko s kokosom, ak je zmes príliš riedka, pridáme kokos. Dáme na 15 minút do chladničky. Vyberieme a rukami alebo zdobítkom formujeme hrudky. Pečieme na papieri na pečenie cca 8 minút pri teplote 160 stupňov.


ČOKOLÁDOVÉ CRINKLES

Potrebujeme:
225 g 70 - 75% čokolády
225 hladkej múky
60 g masla
80 g trstinového cukru
2 vajcia
1 čl vanilkovej esencie
1 čl kypriaceho prášku
štipka soli

Na obaľovanie:
Cukor kryštáľový a preosiaty cukor práškový

Postup:
1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a necháme troška vychladnúť.
2. Vyšľaháme vajcia s cukrom do penista a pridáme rozpustenú vlažnú čokoládu. Vymiešame do hladka.
3.  Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, štipkou soli a vanilkovou esenciou.
4. Vymiesime cesto, vytvarujeme do tvaru bochníka a dáme aspoň na 3 hodiny (alebo na celú noc) do chladničky.
5. Do jednej misky dáme kryštáľový cukor, do druhej práškový.
6. Z cesta rukou robíme malé guľky, ktoré obaľujeme najskôr v kryštáľovom, potom v práškovom cukre.
7. Pečieme na papieri na pečenie pri 170 stupňoch cca 10 minút. Vrch crinkles by mal byť chrumkavý a popraskaný a vo vnútri by mali byť vláčne. Vtedy sú správne upečené.

Previazané špagátikom môžu byť milým darčekom:


VIANOČNÁ ŠTÓLA


Potrebujeme:
600 g polohrubá múka
200 g maslo
100 g cukru
2 ks vajce
kocka droždia
štipka soli
2 dcl mlieka
hrozienka, oriešky, kandizované ovocie podľa chuti
Na potretie roztopený kokosový olej alebo maslo a práškový cukor

Postup:
1. Do misy dáme múku, spravíme jamku, pridáme trochu vlažného mlieka, do toho rozmrvíme droždie a pridáme trochu cukru. Necháme droždie, aby začalo kysnúť.
2. Pridáme zbytok mlieka a rozpustené maslo. Všetko spracujeme na kompaktné cesto, ktoré poriadne vymiesime. Necháme na teplom mieste kysnúť pol hodinu.
3. Potom do cesta zamiešame všetky ostatné prísady, premiesime a opäť necháme 30 minút podkysnúť.
4. Cesto rozvaľkáme na 2,5 centimetra hrubý plát obdĺžnikového tvaru. Dlhšie okraje stočíme do 2/3 šírky a z druhej strany oproti stočíme zvyšnú tretinu. Štólu položíme stočenou stranou dolu na plech vystlaný papierom na pečenie. V mieste, kde sa dotýkajú obe stočené časti pozdĺžne časti pritlačíme varešku a spravíme jamku. Necháme asi 30 minút kysnúť.
5. Pečieme pri 160 stupňoch cca 50 minút. Keď do štóly pichneme špajľou a nelepí sa cesto, je upečená.
6. Štólu vyberieme a ešte teplú potrieme olejom/maslom a poriadne pocukrujeme práškovým cukrom. Ak sa cukor vsiakol, opäť posypeme hrubšou vrstvou, aby bola biela. Necháme vychladnúť. Najlepšie chutí cca po týždni.


JABLKÁ V KARAMELI
Sú zdravšou alternatívou vianočného pečenia, kde základ tvoria čerstvé jabĺčka. Obaliť ich môžete v karameli, roztopenej čokoláde, alebo cukrovej poleve a posypať orieškami, lentilkami a pod.


Potrebujeme:
5 jabĺk 
400 g karamelových cukríkov (typ krowky)
2 pl plnotučného mlieka
štipka soli
sekané orechy, lentilky, kokos a pod podľa chuti

Postup:
1. Ak máme kupované jablká, ponoríme ich najskôr na pár sekúnd do vriacej vody, aby sme ich zbavili voskovania a dáme schladiť do chladničky.
2. 30 minút pred polievaním karamelom vložíme do mrazničky pre rovnomerné nanesenie karamelu.
3. Z jablka odstránime stopku a prepichneme špajľou.
4. Na plech dáme papier na pečenie a natrieme ho maslom (zabráni to prilepeniu karamelu na papier). 
5. V miske nad vodným kúpeľom roztopíme karamelové cukríky s mliekom a štipkou soli
6. Jablká držíme za špajľu a máčame ich do karamelu, prípadne oblievame lyžicou. Môžeme posypať sekanými orieškami, kokosom, či lentilkami.
7. Jablká uložíme do chladničky aj s plechom, kým karamel úplne nestvrdne.

-------------------------

Veríme, že sme vás aspoň niektorým naším receptom inšpirovali, dobrú chuť!

Šťastné a veselé vianočné sviatky prežité v zdraví želá tím OC Laugaricio.

20.12.2020

© ARSYLINE 2017
Upozornenie
Zavrieť