+421 32 658 53 94

Laugaricio Lifestyle Blog

Jesenné pečenie plné vitamínov

Jeseň je tu v plnej paráde, a tak začíname tráviť viac času v našich domovoch. Spríjemnite si tieto chvíle a rozvoňajte domácnosť dobrotami zo sezónnych plodov našich záhrad a okolitej prírody, ktoré výborne chutia a sú plné vitamínov.

Inšpirujte sa niektorým z našich receptov z tekvice, mrkvy, šípok a hrušiek:

LAHODNÝ TEKVICOVÝ CHEESECAKE

KORPUS:
240 g sušienok
120 g roztopeného masla

CESTO:
200 g pyré z tekvice Hokkaido 
250 g Mascarpone
250 g odtučnený tvaroh
1 vajce
1 žĺtok
1 PL hladká múka
8 PL kokosový/trstinový cukor
štipka vanilky/pár kvapiek vanilkovej esencie
1/2 ČL škorica
1/2 ČL perníkové korenie

POLEVA
100 ml vody
100 g masla
150 g kryštáľového cukru
80 ml smotany na šľahanie

Mesiačiky tekvice Hokkaido dáme upiecť aj so šupou, keď sú mäkké, šupu odstránime a rozmixujeme na pyré. Do koláča potrebujeme 200 g pyré, ostatnú tekvicu môžete posoliť a zjesť ako snack či ľahkú večeru.

Sušienky (Lotus alebo iné podľa chuti) rozmixujeme, pomelieme alebo inak rozdrvíme a v miske zmiešame s roztopeným maslom. Vysypeme do tortovej formy a odmerkou alebo lyžicou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a dáme piecť na 15 minút pri 170 °C. 

Medzitým si pripravíme krém: všetky tekuté prísady spolu vymiešame a následne primiešame aj múku, cukor a koreniny. Hmotu vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 180 stupňov cca 50 minút, alebo kým koláč nebude v strede pevný na dotyk. Necháme vychladnúť najskôr v zavretej, potom v pootvorenej rúre.

Do hrnca s vodou prisypeme cukor a necháme ho pomaly rozpustiť, až kým nevznikne karamel zlatistej farby. Do karamelu primiešame zmäknuté maslo a na záver prilejeme smotanu izbovej teploty. Miešame až kým zmes poriadne prevrie. Následne odstavíme z varu a nalejeme na cheesecake, prípadne prelejeme do misky a zmiešame s trochou soli pre chuť slaného karamelu.

Hotový cheesecake môžeme posypať nasekanými orieškami, tekvicovými semienkami alebo inak dozdobiť a dáme vychladnúť do chladničky.


SLADUČKÝ MRKVOVÝ KOLÁČ

250 g mrkvy
150 g ovsenej múky (prípadne si pomeľte ovsené vločky v kávovom mlynčeku)
120 g špaldovej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
300 ml hustého bieleho jogurtu (grécky)
100 ml kokosového oleja
2 vajcia
100 g trstinového cukru
1 ČL mletej škorice

POLEVA
250 g Mascarpone
2 PL práškového cukru
nasekané vlašské orechy 

Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme v sklenenej/kovovej mise tuhý sneh, žĺtky vyšľaháme s cukrom. Primiešame jogurt a kokosový olej. Následne do tekutej zmesi pridáme ovsenú a špaldovú múku, škoricu, kypriaci prášok a nakoniec nastrúhanú mrkvu. 

Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 190°C cca 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť, a až keď bude úplne chladný, potrieme ho krémom z mascarpone a cukru. Posypať môžeme nasekanými vlašskými orechami.


ZDRAVÝ ŠÍPKOVÝ DŽEM

2 kg šípok
400 g trstinového cukru na 1 kg prepasírovanej uvarenej zmesi

Každú šípku umyjeme a očistíme, t.j. nožíkom ju zbavíme stonky a čiernej časti na vrchu. Vložíme do tlakového hrnca, nalejeme vodu (aby bola 2 cm nad šípkami) a varíme 30 minút. Rozmixujeme aj so zvyšnou tekutinou ponorným mixérom, ak je džem príliš hustý, prilejeme trocha horúcej vody. Dôkladne prepasírujeme aspoň cez 2 sitká alebo 2x cez záclonu. Na 1 kg prepasírovanej zmesi pridáme 400 g trstinového cukru. Zmes s cukrom prevaríme (pozor na priháranie na dne hrnca) a naplníme do vyčistených pohárov. Zatvoríme viečkom, pretočíme viečkom nadol a na linke necháme postáť prikryté dekou do vychladnutia. Skladujeme v špajzi alebo inom suchom tmavom mieste, po otvorení v chladničke.

Výborný je na čerstvej vianočke potretej maslom alebo na chlebíku. Bohatý obsah vitamínu C v šípkach je v takých väzbách, že sa varom celkom nezničí, a tak si ho v tomto období môžete smelo dopriať čo najčastejšie.


EXPRESNÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

250 g lístkového cesta
5 hrušiek
150 g práškového cukru (mletého trstinového cukru pre zdravšiu verziu)
100 g masla
šťava z 1 pomaranča

Hrušky zbavíme šupy a jadrovníkov a pokrájame na tenké mesiačiky. Na panvici zohrejeme maslo a cukor, pridáme hrušky, pomarančovú šťavu a na miernom ohni necháme chvíľku skaramelizovať (pozor aby sa hrušky nerozvarili).

Lístkové cesto rozvaľkáme, preložíme na guľatý plech, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme. Pečieme pri 170 °C 12 minút, na predpečené cesto poukladáme vychladnuté hrušky a koláč pečieme ďalších 12 minút. 

Dobrú chuť!

30.9.2021

© ARSYLINE 2017
Upozornenie
Zavrieť