+421 32 658 53 94

Laugaricio Lifestyle Blog

Máte radi sushi? Pripravte si ho aj doma!

Sushi si na Slovensku za posledné roky našlo veľa priaznivcov. Výrazná chuť, zdravé ryby, morské riasy a zelenina, krásne servírovanie a originálny spôsob konzumácie je zárukou úspechu.

Sushi reštauráciu nájdete takmer v každom väčšom meste na Slovensku. Aj reštauráciu Halong na 1. poschodí Laugaricia mnohí navštevujú predovšetkým kvôli gurmánskemu zážitku vo vzducholodi, kde sa nachádza sushi bar. 

Pripraviť sushi tu naozaj vedia. Potešia sa najskôr oči, vzápätí ožijú všetky chuťové poháriky. Ktorý z týchto kúskov by ste vložili do úst ako prvý?


AKÉ SÚ NAJZNÁMEJŠIE DRUHY SUSHI?

Maki - vonkajší obal je tvorený z nori riasy, v nej je ryža naplnená rybou či zeleninou. Používa sa jedna alebo dve náplne. Maki pripravuje väčšina japonských domácností.

Futomaki - vyzerá podobne ako maki, je však väčšie, má priemer cca 4-5 cm. Náplň obsahuje viacero ingrediencií, základ rolky najčastejšie tvorí japonská vaječná omeleta a ryžové víno.

Nigiri – malý ovál z ryže s plátkom surovej ryby navrchu.

Uramaki – tzv. maki naopak – vonkajší obal tvorí ryža, môže byť posypaná kaviárom či sezamovými semienkami, riasa nori a náplň je vo vnútri. Asi najznámejším druhom je tzv. California roll, ktorá obsahuje uhorku, avokádo, krabie tyčinky, japonskú majonézu a ryža je obalená v sezame.

Temaki – kornútok naplnený ryžou, rybou, zeleninou. Je skvelým pohostením na oslavu.


VYSKÚŠAJTE PRIPRAVIŤ SUSHI DOMA
Základnú prípravu sushi zvládnete aj doma. Samozrejme, vyladenú chuť a dokonalý vzhľad ako od sushi majstrov nečakajte hneď na začiatku. Veľmi dôležité pri príprave sushi sú kvalitné suroviny. Ak nemáte možnosť kúpy surovej ryby, ktorú by ste sa nebáli konzumovať bez tepelnej úpravy, pripravte si radšej sushi s údeným lososom alebo zeleninou.

ZÁKLADNÉ SUROVINY:

  • 500g sushi ryže
  • 125 ml ryžového octa
  • 2 lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 6 ks nori riasy
  • Sójová omáčka (obľúbená je napríklad značka Kikkoman)
  • Wasabi pasta (pasta zo sušeného japonského chrenu)
  • Zázvor v sladko-kyslom náleve

NÁPLŇ:

  • Surový alebo údený losos
  • Avokádo
  • Uhorka
  • Mrkva


POSTUP VÝROBY MAKI/FUTOMAKI ROLIEK:

1. Sushi ryžu prepláchnite na sitku pod tečúcou studenou vodou, kým nie je voda číra.

2. Prepláchnutú ryžu dajte do hrnca, zalejte studenou vodou, ktorá by mala byť cca 2 cm nad ryžu a nechajte 30 minút postáť. Následne priveďte k varu a na miernom ohreve varte prikrytú 10 minút. Odstavte a necnechajte 10 minút dôjsť.

3. V malom hrnci zohrejte ryžový ocot, soľ a cukor, kým sa nerozpustí, nevarte.

4. Keď je ryža hotová, premiestnite ju do sklenenej, drevenej alebo plastovej nádoby a zalejte octovou zálievkou. Zľahka premiešajte drevenou varechou. Nechajte vychladnúť.

5. Kým ryža chladne, pripravte si ostatné suroviny. Môžete si spraviť iba rolky plnené avokádom a lososom, či najlacnejšiu verziu krabie tyčinky s uhorkou či mrkvou. Alebo vyskúšať iné suroviny, kombinácie sú len a len na vás. Lososa, avokádo a uhorku nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu pár minút ovarte aby trošku zmäkla a tiež nakrájajte na prúžky, krabie tyčinky rozmrazte.

6. Pripravte si podložku na rolovanie sushi, položte na ňu riasu lesklou stranou nadol a rovnomerne rozložte tenkú vrstvu ryže. Na strane riasy, ktorá je ďalej od nás nechajte 3 cm riasy bez ryže. Prsty je dobré namáčať do pohára s vodou, aby sa na ne ryža nelepila. Do stredu ryže naukladajte náplň. 

7. Koniec riasy, na ktorom nie je ryža potrite vodou, aby sa na záver prilepila na sushi rolku a tým ju pekne uzavrela. Opatrne rolujte smerom od nás k prázdnej časti riasy. Rolujte celú podložku, počas rolovania pridŕžajte náplň a jemne tlačte na riasu s náplňou, aby všetky suroviny boli stlačené v rolke a neskôr nevypadávali. Chce to trochu praxe.

8. Po zrolovaní nakrájajte rolku ostrým nožom na 8 rovnakých častí. Nôž môžete namáčať do vody, aby sa naň ryža nelepila.

AKO SUSHI KONZUMOVAŤ?
Tradičný spôsob konzumácie sushi je, že si rolku chytíte medzi prostredník a palec. Môžete však vyskúšať použiť aj paličky. Nezáleží na veľkosti, každý kúsok sushi by ste mali zjesť na jedenkrát. Namočte si ho do sójovej omáčky a vložte do úst. Nigiri namočne do omáčky stranou, na ktorej je ryba, aby sa vám ryža nerozmočila a nerozpadla. Wasabi by ste si nemali dávať automaticky na každú rolku, keďže každé sústo by už malo byť chuťovo vyladené. Ak sa vám na niektorý druh hodí, môžete si ho samozrejme pridať. Miešanie wasabi so sójovou omáčkou však vhodné nie je. Zázvor slúži na neutralizáciu chutí medzi jednotlivými typmi sushi. Nikdy by ste ho nemali jesť zarovno so sushi. 

Ak ste ešte sushi neochutnali, doprajte si pri najbližšej príležitosti tento gurmánsky zážitok.

9.7.2021

© ARSYLINE 2017
Upozornenie
Zavrieť