+421 32 658 53 94

Laugaricio Lifestyle Blog

Menej cukru počas sviatkov = viac zdravia

Vianoce nám pomaly klopú na dvere a v našich domácnostiach to už poriadne začína rozvoniavať. Medovníčky, medvedie labky, kokosové ježe, vianočné štóly, linecké koláčiky, vanilkové rožky, grilážky a ďalšie dobroty od výmyslu sveta zapĺňajú naše stoly a špajze. Viete čo majú všetky spoločné? Netreba dlho rozmýšľať... Áno, je to veľké množstvo nezdravého cukru, ktorý obsahujú.

Nemusíme zdôrazňovať, že cukor je jedna z najhorších surovín a nášmu zdraviu vôbec neprospieva. Ak sa to s ním preháňa, negatívny dopad to má nielen na váhu, ale aj na pleť, psychiku (pravidelné väčšie množstvo zvyšuje riziko depresie), zvyšuje riziko cukrovky, srdcovocievnych ochorení a i. Žiaľ, pri pravidelnej konzumácii vzniká závislosť. Čo môžete spraviť pre to, aby bol dopad vianočného maškrtenia na vaše zdravie čo najmenší?

1. Prvým krokom je prestať konzumovať sladké až do Vianoc. Všetky sladené vody, sladená káva, čokolády atď by mali byť tabu. Ideálne vynechať aj sacharidy vo forme pečiva a cestovín. Veľmi ťažko sa to bude dodržiavať ak vianočné koláčiky pečiete práve vy. No stačí ochutnať jeden a ostatné odložiť na sviatky. 

2. Vyskúšajte zaradiť do svojho jedálnička o niečo viac bielkovín, ktoré pomáhajú stabilizovať krvný cukor a hladinu inzulínu. 

3. Snažte sa tiež každý deň dostatočne vyspať, keďže pri nedostatku spánku budete myslieť na sladké častejšie.

4. Veľký krok k zdravším Vianociam je nahradiť v koláčoch cukor ovocím (ideálne sú banány a sušené ďatle), stéviou alebo medom. Na inšpiráciu sme pripravili 3 recepty, ktoré stojí za to vyskúšať:

KOKOSOVÉ JEŽE BEZ CUKRU

Suroviny: 

  • 1,5 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka hustého bieleho jogurtu
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja
  • 3 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na polevu:

  • 100 g kvalitnej, aspoň 70% horkej čokolády
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL kokosového oleja

Ovsené vločky rozmixované na múku zmiešame zo zvyšnými surovinami a dáme piecť na plech s rozmerom 20 x 30 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch 30 minút. Po vychladnutí nakrájame na malé obdĺžniky alebo kocky a polievame roztopenou čokoládou s kokosovým olejom. Po odkvapkaní obalíme v kokose a dáme stuhnúť do chladničky.

KOKOSOVÉ GUĽKY BEZ CUKRU

Suroviny:

1,5 šálky strúhaného kokosu
1 šálka mletých vlašských orechov alebo mandlí
4 PL medu
8 PL lyžíc rozpusteného kokosového oleja
Štipka vanilky

Všetko v mise zmiešame a vytvarujeme guľky, ktoré ukladáme na tácku alebo plech. Dáme do chladničky stuhnúť.

ĎATĽOVÝ KOLÁČ

Suroviny:

300 g sušených ďatlí bez kôstok
350 ml vody
2 vajíčka
70 g masla 

1 ČL sódy bikarbóny
190 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
1 ks prášok do pečiva
50 ml smotana na varenie

100 g horkej čokolády
100 g nasekaných vlašských orechov
Ďžem podľa chuti, kokos

Do vody dáme variť ďatle, po chvíli varu vypneme. Pridáme lyžičku sódy a maslo, premiešame a necháme 30 minút chladnúť. Pridáme vajíčka a rozmixujeme tyčovým mixérom. 

V ďalšej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a nasekanými orieškami. Suchú zmes zamiešame metličkou do tekutej zmesi. Prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 50 minút pri 180 stupňoch. Po dopečení necháme vychladnúť, na mierne teplý korpus natrieme džem (marhuľový, lesná zmes…). V horúcej smotane rozpustíme nalámanú čokoládu, necháme chvíľu vychladnúť a natrieme na koláč. Na záver posypeme kokosom a necháme stuhnúť.

Želáme vám pokojné vianočné sviatky a ak budú vaše Vianoce sladké, netrápte sa. Po novom roku máte možnosť vykročiť smerom k zdravšiemu, menej pocukrovanému životu. Stojí to za to. :)


17.12.2021

© ARSYLINE 2017
Upozornenie
Zavrieť