+421 32 658 53 94

Laugaricio Lifestyle Blog

TEKVICA v hlavnej úlohe. Dekorácia, v koláči, káve, aj na tvári

Októbru kraľujú tekvice, ktorých majú mnohí z vás plné záhrady a sú ich tiež plné pulty predajní. Vyrezávané, použité v hrejivých polievkach, omáčkach, lahodných koláčoch, alebo aj pečené. Možností využitia je mnoho. Sušené jadierka sú obľúbenou pochúťkou a tekvicový olej lisovaný za studena je nielen veľmi chutný, ale aj plný vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, obsahuje až 90% nenasýtených mastných kyselín. Z tekvice si dokonca môžete vyrobiť masku na tvár a vlasy. Rozhodne sa teda oplatí zopár domov zaobstarať.

Inšpirujte sa niektorými z našich tipov na využitie tejto typickej jesennej plodiny. 

DEKORÁCIA z vyrezanej tekvice

Tekvica vhodná na vyrezávanie musí byť dostatočne veľká a mať pravidelný tvar. Tiež nemôže byť veľmi tvrdá, aby ste do nej mohli jednoducho vyrezať otvory. Na vyrezávanie sa najviac hodia odrody YELLOWBOYS F1 a YELLOWGIRLS F1. Inšpirácií na vyrezanie je mnoho, od strašidelných tvárí, cez veselé, až po kreatívne tekvicové zvieratá, domčeky a iné.

Ako na to? Zoberte si nožík s krátkou čepeľou, cca 10 cm dlhou. Odrežte najskôr vrch tekvice, lyžicou vydlabte dužinu so semienkami. Nakreslite si tvár a ostrým nožom ju vyrežete. Prípadne vyskúšajte iný dizajn podľa vašej fantázie. Večer vložte dnu zapálený kahanec a je to! Magická atmosféra je na svete.

Sušené TEKVICOVÉ JADIERKA
Tekvicové semená sú bohaté na minerály, stopové prvky, prírodné uhľohydráty. Osobitný význam má vysoký obsah vitamínu E.

Surové tekvicové semená sa nepoužívajú, keďže je ťažké ošúpať ich a obsahujú veľké množstvo vlhkosti, tak môžu rýchlo splesnivieť. Preto by sa semená pred uskladnením mali vysušiť. Ako na to? Z vydlabanej dužiny povyberajte jadierka, opláchnite ich a dajte na plech na pečenie v tenkej vrstve. Sušiť môžete na slnku ak praje počasie, v dostatočne vetranej miestnosti, v sušičke na ovocie, alebo aj v rúre na 180 stupňoch cca 20 minút.

Krémová tekvicová POLIEVKA

Suroviny:
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja a 1 čl masla
1 tekvicu Hokkaido
2 mrkvy
1,5 litra zeleninového vývaru
200 ml smotany na varenie
soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
tekvicové semienka a tekvicový olej

Príprava:
Môžete si vybrať, či chcete zeleninu upiecť - nakrájanú očistenú tekvicu, mrkvy, cibuľu a cesnak dáte piecť na plech pri 200 stupňoch cca 30 minút, kým zelenina nezmäkne, následne v hrnci zohrejte vývar a spolu so smotanou v ňom upečenú zeleninu rozmixujte a podľa chuti dochuťte soľou a koreninami.

Druhý spôsob je na olivovom oleji a masle opiecť cibuľku nakrájanú na drobno do sklovita, krátko orestovať nakrájaný cesnak, pridať nakrájanú zeleninu a zaliať vývarom. Pridajte soľ a koreniny podľa chuti a varte kým nebude zelenina mäkká. Tyčovým mixérom rozmixujte, pridajte smotanu, nechajte prevrieť a odstavte.  

Na tanieri ozdobte tekvicovými jadierkami a pokvapkajte tekvicovým olejom lisovaným za studena ak máte.

PEČENÁ TEKVICA
Tekvicu (ktorýkoľvek druh) nakrájajte na mesiačiky, kľudne aj so šupou, dajte na plech prikrytý papierom na pečenie, posoľte, prípadne použite iné obľúbené korenie (provensálske, na pečené zemiaky a pod) a dajte piecť. Môžete pridať aj iné obľúbené druhy zeleniny. Jesť môžete samotné, alebo ako prílohu k mäsu, opečenému enciánu alebo tofu.

Tekvicové MUFFINY
Tekvicu môžete pridať do veľkého množstva koláčov a zákuskov. Bábovka, bublanina, cheesecake, torta, muffiny, či akýkoľvek super zdravý koláč. Dodá šťavnatosť, jedinečnú chuť a množstvo vitamínov.

ZDRAVÉ TEKVICOVÉ MUFFINY
Suroviny:
200 g ovsených vločiek
200 g tekvicového pyré
2 jablká
2 vajcia
100 g kokosového oleja (alebo masla)
5 PL medu
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
0,5 ČL škorice
tekvicové semienka

Postup:
V jednej miske si zmiešajte na jemno pomleté ovsené vločky, prášok do pečiva a škoricu a v druhej vajíčka s medom a rozpusteným kokosovým olejom/maslom.

Pridajte nahrubo nastrúhané jabĺčka a tekvicové pyré. Pyré pripravíte tak, že tekvicu domäkka upečiete (asi 40 minút pri teplote 180 °C), dužinu necháte ochladnúť a nakoniec ju rozmixujete. Použiť možno tekvicu Hokkaido, taktiež maslovú či muškátovú tekvicu.

Do misky s mokrými surovinami postupne vmiešajte zmes sypkých ingrediencií a vymiešajte jednotné cesto, ktoré nalejte do formičiek na muffiny. Môžete posypať tekvicovými semienkami.

Tekvicové muffiny pečte pri teplote 180 °C asi 15 až 20 minút.
 

Tekvicové LATTE
Táto voňavá teplá kávová maškrta vás počas jesene určite nenechá chladnými. Vyskúšajte.

Suroviny:
200 ml teplého mlieka (plnotučné alebo rastlinné)
2 hotové veľké espressá
4 PL tekvicového pyré
½ ČL škorice
štipka zázvoru, štipka mletých klinčekov a muškátového orecha (použite čo máte doma
2 PL hnedého cukru
štipka soli

Všetky suroviny poriadne rozmixujte, zohrejte, nalejte do šálok a ozdobte šľahačkou a škoricou.

MASKA NA TVÁR
Rozmixujte pol hrnčeka tekvice s lyžicou medu, naneste na tvár, nechajte pôsobiť 20 minút a opláchnite. Pleť bude hydratovaná, hladká a vyživená.

MASKA NA VLASY
Rozmixujte hrnček nakrájanej tekvice s 1 bielym jogurtom a lyžicou medu a naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite.

Tak čo, ktorý z našich tipov vyskúšate? :)

30.10.2020

© ARSYLINE 2017
Upozornenie
Zavrieť